FR | NL | DE
 
HOME > VRAGENLIJST
KAN PLASMA EEN BEHANDELINGSOPTIE ZIJN VOOR COVID-19?

Plasmagift en covid-19

Coronapatiënten behandelen door hen plasma van genezen personen toe te dienen? Het lijkt een goed idee. Deze 'serumtherapie' is een bekende procedure die haar nut al heeft bewezen bij andere ziekten (Ebola, SARS, H1N1 enz.).

Bent u genezen van het COVID 19?

U kunt patiënten die nu in het ziekenhuis liggen, helpen door uw plasma te doneren. Dit bevat veel antilichamen en wordt ook 'convalescent plasma' genoemd. Twee studies zijn momenteel aan de gang. Wat is het doel daarvan? Aantonen dat deze behandeling de gezondheidstoestand en/of overlevingskans van ernstig getroffen patiënten sterk kan verbeteren.

U kunt ons helpen als

U BENT AL MINSTENS 17 DAGEN GENEZEN

Op de dag van de donatie hebt u geen enkel symptoom meer EN u heeft uw eventuele behandeling minstens 17 dagen achter de rug.

U HEEFT POSITIEF GETEST

De diagnose moet zijn bevestigd door een laboratoriumtest (test via de neus-keelholte of serologie) of door radiologie.

U BENT NOOIT ZWANGER GEWEEST EN HEBT NOOIT EEN TRANSFUSIE GEKREGEN

Zwangerschappen en transfusies kunnen tot de aanmaak van specifieke antilichamen leiden. Die kunnen mogelijk transfusiereacties veroorzaken die gevaarlijk kunnen zijn voor de al broze gezondheid van de ontvanger. 

Wat is het principe van een donatie van convalescent plasma?

STAP 1

Nemen we het voorbeeld van iemand die genezen is van COVID-19. Als reactie op deze ziekte heeft ze antilichamen ontwikkeld. Die bevinden zich in het plasma, het vloeibare deel van het bloed dat deels verantwoordelijk is voor de immuniteit van een individu.

STAP 2

Deze persoon kan haar plasma doneren als haar gezondheid het toelaat. Het plasma wordt getest om er zeker van te zijn dat het rijk genoeg is aan antilichamen en dat de antilichamen in staat zijn het coronavirus te neutraliseren.

STAP 3

Als dat het geval is, kan dit plasma vervolgens worden getransfuseerd aan coronapatiënten om de immuniteit van de genezen persoon over te brengen naar de zieke. Als deze immuniteit voldoende krachtig is, kan de gezondheid van de patiënt snel verbeteren.

Waarom deelnemen?

De voorraden convalescent plasma zijn laag! Het is absoluut noodzakelijk dat we nieuwe donoren vinden om de studies te kunnen voortzetten.

Dr. Laurent Jadot, coördinator van de DAWN-studie met het plasma van herstellende patiënten

Terwijl de zo gevreesde 2e golf ondertussen volop woedt, blijft de medische wereld verstoken van therapeutische oplossingen voor de behandeling van COVID-19! We dienen elke dag krachtige ontstekingsremmers (zoals dexamethason) toe om de schade te beperken die dit virus aanricht. Ondanks die behandeling blijft de toestand van heel wat patiënten ongunstig evolueren. Tot nu toe is geen enkel antiviraal geneesmiddel echt doeltreffend gebleken tegen corona. We hebben onze hoop gevestigd op een behandeling met het plasma van herstellende patiënten (gedoneerd door mensen die gemakkelijk van COVID-19 zijn genezen). Er wordt gedacht dat de werkzame antistoffen in dat plasma het virus kunnen stoppen! Voor we echter een meer uitgebreide en voor alle patiënten toegankelijke behandeling kunnen beogen, moeten we er de doeltreffendheid van kunnen bewijzen. Daarvoor hebben we uw hulp nodig. Zonder uw donatie kunnen we dit onderzoek naar een behandeling onmogelijk voortzetten! 

Dr. Misset, hoofd van de dienst intensieve zorgen van het CHU van Luik en coördinator van de CONFIDENT-studie

Net als vele anderen raakte ik tijdens de eerste golf met COVID-19 besmet. Ik geef al bijna 12 jaar bloed, maar ik heb nooit de stap gezet om ook plasma of bloedplaatjes te doneren. Toen ik echter hoorde dat mijn plasma, als voormalig coronapatiënt, nuttig kon zijn voor het onderzoek, heb ik niet lang getwijfeld. Plasma doneren duurt iets langer dan bloed geven, maar wat maken die paar extra minuten uit als je er misschien levens mee kan redden? Talloze professionals uit de eerstelijnszorg maken de strijd tegen deze pandemie nu al maandenlang, dag en nacht mee. Daar een uur van mijn tijd in ruil voor geven om mijn plasma te doneren, lijkt me een meer dan faire deal! De medewerkers van het Rode Kruis staan u bovendien voor, tijdens en na de donatie met raad en daad bij. Dat is erg waardevol. We hopen dat het plasma van donors die hersteld zijn van COVID-19, de overlevingskansen van patiënten met een mechanische beademing aan meer dan 30% kan verhogen omdat het antistoffen bevat. We hopen ook dat het de langetermijngevolgen van de ziekte kan verminderen. Zonder nieuwe donors moeten we dit onderzoek tijdelijk stopzetten. Dat zal onvermijdelijk de resultaten en dus ook de goedkeuring van deze mogelijk erg veelbelovende behandeling vertragen. Voor een dergelijke ernstgraad van de ziekte, ligt het sterftecijfer nog altijd op hetzelfde niveau als bij het begin van de epidemie.   

PAULINE, DONOR GENEZEN VAN COVID-19

Net als veel andere mensen raakte ik besmet tijdens de eerste coronagolf. Ik geef al bijna 12 jaar bloed, maar ik heb nooit de stap gezet om ook plasma of bloedplaatjes te doneren. Toen ik echter hoorde dat mijn plasma, als voormalig coronapatiënt, nuttig kon zijn voor het onderzoek, heb ik niet lang getwijfeld. Plasma doneren duurt iets langer dan bloed geven, maar wat maken die paar extra minuten uit als je er misschien levens mee kan redden? Talloze professionals uit de eerstelijnszorg maken de strijd tegen deze pandemie nu al maandenlang, dag en nacht mee. Daar een uur van mijn tijd in ruil voor geven om mijn plasma te doneren, lijkt me een meer dan faire deal! De medewerkers van het Rode Kruis staan u bovendien voor, tijdens en na de donatie met raad en daad bij. Dat is erg waardevol.

Hoe verloopt een plasmadonatie?

  • Een plasmadonatie duurt in totaal 1,5 uur. We gebruiken een toestel dat enkel het plasma afneemt en uw witte en rode bloedlichaampjes en bloedplaatjes teruggeeft.
  • Eet voor de donatie licht en drink een paar glazen water om goed in vorm te zijn.
  • Onze onthaalteams zullen u eerst vragen een medische vragenlijst in te vullen. Vervolgens hebt u een vertrouwelijk gesprek met de arts van het centrum. Als u mag doneren, wordt u naar de daartoe bestemde zaal gebracht. De donatie zelf duurt ongeveer 45 minuten.
  • Na afloop kunt u even rusten en weer op krachten komen met de snacks en drankjes die u worden aangeboden. En ... u stapt buiten met het heel fijne gevoel dat u mee levens helpt redden.

Plasma doneren om COVID-19 te bestrijden

Mogen we 2 minuten van uw tijd vragen om onderstaande vragen te beantwoorden? Dit laat ons toe te beoordelen of uw plasma al dan niet kan worden gebruikt voor dit project.